Wednesday 21 November 2012

 
 
 
 
Bodam a.k.a Shepherd's Pie
 
Dah lama An buat bodam nie..Tetiba ja teringin ja...Ble buat bekalan En Hubby ke Medan...kebetulan daging cincang dalam peti ais pon ada..Yg bestnya menjadi bodamku..hehe
So, meh Ann kongsi resepinya ye...
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Bahan-Bahan
 
1 kg kentang
500 g daging cincang
2 biji telur di rebus
2 sudu besar jintan manis
200 g buttercup
garam secukup rasa
 
Cara- cara
 
Untuk 'body pie'
  1. Kentang di buang kulit dan di rebus. Masukkan 1 sudu garam.
  2. Apabila kentang sudah lembut, toskan air dan lenyekkan nya bersama buttercup masa panas supaya butter akan cair dan sebati bersama kentang...( ala mash potato gtu)..
Untuk inti daging
 
  1. Tumiskan minyak bersama bawang besar yang didadu.
  2. Kemudian masukkan daging cincang..biar seketika.
  3. Masukkan lada hitam dan jintan manis yang telah ditumbuk halus..
  4. Masukan garam secukup rasa..
Kemudian ambil dulang pembakar, sapukan butter pada permukaan dulang.
Lapiskan kentang..kemudian tabukan inti daging tadi...letakkan telur rebus yg telah di slice di ats inti td...
kemuadian lapiskan sekali lg kentng di atas...letakkan sedikit butter supaya pie xkering..Boleh juga letak cheese kat atas..
Bakar pada suhu 180 darjah selama 30-45 min..
 
Tadaa...da siapp..
 
 
Selamat mencuba..




"sharing is caring"
------------------------------------------------------------------

No comments:

Post a Comment